Tudásbázis

Hogyan válasszunk csaptelepet?

Otthonunk csaptelepeinek kiválasztása gondos döntés eredménye kell legyen, hiszen hosszú távra választunk. Fontos a jó ár-érték arány, és hosszú távon az energiatakarékosság is. A piaci kínálat óriási, az ismeretlen, ám minőségi termékeket gyártókon át, az ismert nagy csaptelep márkákon keresztül egészen a nagyon olcsó darabokig, hatalmas a választék. Építkezés, felújítás alkalmával számba vesszük, hogy mely helyiségekbe, milyen vízkiállással és hány darab, milyen típusú csaptelepre van szükségünk. Ezt követően elsőre a látvány, a saját ízlésünk alapján válogatunk, bár ekkor már határozott elképzelésünk van a leendő csaptelepünk működéséről, tudatalattinkban már a műszaki elvárásaink is kialakultak, vagy legalábbis kialakulóban vannak.

A következő általános csaptelep típusok közül válogathatunk:

 • konyhai csaptelep = mosogató csaptelep
 • fürdőszobai, mosdó csaptelep
 • zuhany csaptelep
 • kádtöltő és zuhany csaptelep
 • kád-mosdó töltő (KMT) csaptelep
 • bide csaptelep

Már tudjuk, milyen típusú csaptelepekre van szükségünk. Igen ám, már szűkült ugyan a kínálat is, de még mindig óriási mennyiségű termék gördül elénk az áruházak polcain. Tovább kell szűkítenünk a kört, első körben a műszaki elvárásaink szerint.

Mosogató csaptelep, mosdó és kádtöltő csaptelep esetében figyelembe kell venni a vízkiállást, nem mindegy ugyanis, hogy fali vagy álló csaptelepet kell vásárolnunk. Kád csaptelep esetében is választhatjuk a hagyományos fali kádtöltő csaptelepet, ám a fürdőszobánk kialakítása megkövetelheti, hogy kádperemre szerelhető, vagy térben álló kád esetén álló kádtöltő csaptelepet keressünk.

Mosogató csaptelepnél választhatjuk az egyik legpraktikusabb megoldást, ami konyhai csaptelep kihúzható zuhanyfejjel. Ilyen csaptelepet választva könnyedén tölthetjük meg a nagyobb fazekakat is, nem kell emelgetünk a mosogatóban, valamint a csepegtető tálca öblítésében is nagy segítségünkre lehet.

Választottunk lehet termosztátos kád csaptelep és /vagy termosztátos zuhany csaptelep, melyet beállítunk a kívánt hőfokra, és ha zuhanyozás közben valaki megnyitja például a konyhai csaptelepet, a nyomáscsökkenés hatására sem változik a beállított vízhőmérséklet.

Fürdőkádhoz, zuhanyzóhoz választhatunk falsík alatti, akár termosztátos egységgel zuhanycsaptelepet, mely ha váltógombbal rendelkezik, a kád megtöltését is szolgálhatja.

Működtetés szempontjából a leendő csaptelepünk lehet:

 • tekerőgombos (hagyományos, netán retro) csaptelep
 • egykaros csaptelep
 • szenzoros (infrás) csaptelep
 • nyomógombos csaptelep
 • kihúzható kifolyófejes (mosogató csaptelep)

S ez után következik a szintén nagyon fontos szempont, mely teljesen szubjektív: a leendő csaptelepünk formája, és mérete, azaz a design.

A csaptelep mérete nemcsak design, hanem a mindennapi használat, a praktikum szempontjából is fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy mire használjuk általában például a mosdó csaptelepet. Ha kisebb vödör, takarításhoz szükséges edények megtöltésére, esetleg hajmosásra is szeretnénk használni, válasszunk magasabb kivitelt.

Csaptelep választásnál tartsuk szem előtt, hogy igyekezzünk egy termékcsaládból választani, hogy biztosítsuk és megtartsuk otthonunk, fürdőszobánk egységes képét. A mai kor elvárásaival, divat és lakberendezési trendekkel a csaptelep gyártók designerei is lépést tartanak. Manapság a csaptelep kínálat is erről árulkodik, hisz a hagyományos tekerőgombos kiviteltől az egészen extravagáns design-al megálmodott és kivitelezett csaptelepeket is találunk. Azonban bármennyire is tetszetős egy designer darab, ne csábuljunk el azonnal, igenis vegyük figyelembe a praktikussági mutatót is, hisz csaptelepet nem cserélgetünk évente.

Termék ápolási tanácsok

Ne használjon csiszoló tisztító termékeket, különösen ne dörzsfelületű szivaccsal, mert ezek kárt okozhatnak a felületen.

A felületi foltok eltávolítására ne használjon sót, vagy savas maró tisztítószereket. Tartós kárt okozhatnak, és garanciavesztést okoz.

A legtöbb esetben elég, ha puha ronggyal, szivaccsal és kímélő tisztítószerrel, ecettel, citromsavval áttöröljük a szennyezett felületet.

A makacsabb foltokat folyékony fémtisztítóval és puha ronggyal távolíthatja el. A karcolások és a leginkább károsodott felületek tisztításához alkalmazzon fém-restauráló szert. Bármilyen zsírtartalmú folt mosogatószerrel eltüntethető.

A koronavírus és egyéb járványok megfékezése érdekében fontos, hogy a megfelelő higiéniát betartsuk. Ebben segítenek az érintés nélküli infra szenzoros

Edit Page